HTML

Scotch

2007.12.29. 08:12 timurlink

A Scotch

„ Johnnie Walker nemcsak olcsó és kérdéses minőségű skót vhisky, de efy áramvonalasan nyírt hajú , decensen molett, öregedő német férfi, aki a nagy amerikai artszocializátorok( Truman Capote, Andy Warhol stb.) nyomán a „ Társasági élet mint művészet” elvet próbálja átröptetni a Csendes-óceánon. Johnnie Walker partijai intézmény Tokióban, művészfélék meg slepp, grouppie girls minden szombaton./Vágvölgyi B. András:Tokyo underground, 55.old).

Elvileg lehetséges, hogy Japánban mindez igaz, de a Jim Murray által írt, joggal alapműnek és hézagpótlónak fölfogható kötet- :A skót whisky, (mely méltán foglalhat helyt könyvespolcunkon A magyar pálinka c. szakmunka mellett) komolyabb kontextusban és erős ipar-és családtörténeti beágyazottságában tárgyalja a e kevert , eredendően scottis, ám nem skót vhiskyt. Gyönyörű, eredeti plakátillusztrációkkal.

Egyetlen komoly, ám megkerülhetlen hibájának a kötetben azt tartom, hogy míg hosszú, kimerítő fejtegetések mélyenszántóan tisztázzák, hogy mi a különbség a maláta, gabona, kukoricawhiskyk közt, azt a finom dinstanciát elfelejti sebészi alapossággal tisztázni, hogy vajh a skót vhisky az scottis, vagy csak egyszerűen kevert vhisky, mely olyan különbség, mintha valaki egy komolyabb pszichiátriai kezelés után még mindig egy kalap alá venné a bourbont és a whiskyt, mert, ha csak a kevert whiskyket tartanánk skót vhiskynek, - írdd és mondd- skótnak, azaz skotchnak -az komolyan kiváltaná az IRA katonai szárnyának rosszallását…, nem beszélve a Sinn Fein-ről…Vagy itt csak akkor van szó, hogy a svábbogár a poroszoknál franciabogár?

Ha volt olyan idő a világtörténelemben- mondja Jim Murray a Szukits Kiadó 2005-ében megjelent kötetében- amikor egyszerű boltosként megcsinálhattuk szerencsénket, az a 19. század közepe lehetett, a helyszín csakis Skócia.

John Walker harminc éve volt egyike a több százezer kisboltosnak, akik tisztes evőkört mondhattak maguknak, s ha meg nem is gazdagodott, keresett annyit, hogy kényelmesen élhessen.

1820-ban Kilmarnock-ban, Ayrshire-ben nyitotta meg üzletét, de csak 1856-ban, amikor fia, Alexander is betársult, vette észre, hogy a sonkán , teán és kávén kívül más is van a világon. Alexander belépése előtt egy két évvel azért már whiskyt is árult a boltban, de ennek akkor még nem volt komolyabb jelentősége.

A társas viszony csupán egy évig állt fenn. Ekkor ugyanis John meghalt, és a vállalkozás fiára szállt, aki immár szabadon követhette ösztöneit. Pár évvel később ebben segítségére volt az a törvénymódosítás, amely lehetővé tette, hogy a gabonawhiskyt a malátawhiskyvel keverjék. Hamarosan saját termékével állt elő a pacon. Mire három fia is belépett az üzletbe, a Johnie Walker& Sons már nem kiskereskedés volt, hanem nagy formátumú skótwhikydinasztia, ami még hangsúlyosabbá vált, amikor Alaec átvette a céget, s 1908-ban lett nevük védett

1997-ben a világ első 10 whiskyje közé tartozott és évente 7,9 millió hordóval adtak el belőle. A világban minden két másodpercben megvesznek egy üveg Johnie Walker whiskyt-és ebben még nincs benne a Super Premium kevertfajta.

Leírás:A könnyed gabona, a vajas tejszín és a tőzeg csodálatos keveréke. Füstös és fűszeres ereje és a maláta akkor kap erőre, amikor már a poharat mér kellően felmelegítette kezünk, s ekkor meglepően mézes és enyhe almaszagot áraszt. Íze teljes, olajos test. Csodás tőzeges réteg. A kettő egymásra épülése igazán nemes itallá emeli, miközben egyfolytában érezzük a gabona csendes , éppen csak jelen lévő áramlását. A maláta ellentámadása egyszerűen mesés. Utóízében rengeteg gabona, mellette kellemes vanília és tejcsokoládé. Karakteres italában izgalmas ízt kapunk, szánkat egyfajtában bombázza az ízkombináció. Lenyűgöző és csodálatos ital. Pillangóhoz hasonló whisky, a gyönyörű illatok kecsesen keringenek az orrunk körül, majd keszállnak, de csak azért, hogy ismét szárnyra keljenek. Áldásos élményben részesít bennünket, soha nincs vége, a nazsola, a sherry úgy simogatja szánkat, mintha szatén lenne. A legvégén étcsokoládé fejezi ki a folyékony arany odüsszeiáját. Karizmatikus de luxe ital, a whiskyk Mount Everestje

Timur Link

A kiadó:

 

A skót kevert whisky kétségtelenül a világ legnépszerűbb whiskyfajtája, azonban amíg idáig eljutott, a Scotch hosszú és rögös utat tett meg. Több száz évvel ezelőtt az isten háta mögötti skót felföld szurdokaiból indult világhódító útjára, hogy végül olyan népszerű és rangos itallá váljék, amelyet egyetlen, önmagát valamire is becsülő úriember sem nélkülözhet otthonából. A könyv nemcsak ennek a különleges italnak a történetével ismerteti meg az olvasót, hanem átfogó képet nyújt a különböző whiskyfajtákról is, részletesen bemutatja azok jellegzetességeit, megkísérli érzékeltetni ízeiket.

Szukits Kiadó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyveshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr36277931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása