HTML

Okos nőt szeretni pederasztának való gyönyörűség

Kultúra, flikkek és flakkok

Friss topikok

Linkblog

Mit egyenek kisállataink?

2011.05.23. 03:12 timurlink

 

A borneói sárkánygyík elvan leabált betonkeverőn, ipari áramon, vasúti talpfán és postaládán.
A cápának ne hozassanak szushit! Fehérelefánt a kőriserdőt kedveli.
Az megél üveggyapoton és betontörmeléken.  Mehet bele sparhelt és rozsdás centrifuga.
Dán dog hívők gondoljanak az outpout-ra, a végtermék súlya elérheti a két kilót, már ha pirospozsgás, környezetbarát szénláncalapú postás kerül az étrendbe. Ehhez nem elég a műanyag kis lapát, fanyelű, vaslapát kell, edzett acélból. Macska vidáman van el borjúbécsin (nem hátszínből!!!), vesepecsenyén, szarvasgombás hollandi mártással, és egy kis Mumm pezsgő is jöhet. Cipó nevű kölyökvizslám a UPC kábelt kedvelte, és az elektromos takaró csatlakozóját, és egyszer megevett egy zsebrádiót, de azt nem hányta ki, mint a teniszlabdát szokta.  Ő egészen a konnektorig rágott, szerintem azt is megkóstolta, de a laptop-akkumulátor jobban ízlett neki. A mongol futóegér szereti a datolyát és az avokadót. Lovat ne itassanak fehér rummal, mert ittas lovat tisztes vendéglős nem szolgál ki.
Apám egyszer vasárnapi ebédje utáni jóleső szunyókálása után kiment a konyhába kávét főzni és látta, hogy Cirmos, a macskánk, az ebédlőasztalon a kihűlni kitett túrósbélesből falatozott. Állatbarát apám fogott egy vízhatlan katonai szatyrot, megtöltötte tűzforró vízzel, berakta a macskát a centrifugába és nyolc óra múlva megszűnt a hiedelem, hogy a macska a házhelyhez hű.
Egyszer megkérdezték tőlem, hogy rokkantnyugdíjasként, hogy merem felvállalni egy kölyökvizsla táplálását. Mondom, megéri, környezetbarát, és takarékos.
-Hogy?
Nos, azzal fűtök.(Mellettem aludt telente)
 
A látogató Alaszkában finom falat:
 
 
A mi részegeink a legbarátságosabbak a világon, mondta az egyik alaszkai hetilap szerkesztője, abban az alaszkai városban, ahol tényleg probléma az ivás, hisz a valaha a két névtelen alkoholisták klubja ma már huszonkét külön klubot számol. A kocsmák különös hangulatú nevekkel bírnak: Kereskedelmi Osztály, Sarkcsillag, Jégtörő Bár, Kocsma a Vasmacskához. Az egyik ivó belseje egy bordélyház és egy természetrajzi múzeum keverékére emlékeztet. A burgundi vörös falon csákányok, ásók, szigonyok lógnak egy szárított rozmárgyomorból készült eszkimó dob mellett. A kocsmának külön söralátéte van. Itt kétszázezer dollárt ér egy kopár, szélfútta telek a tengerparton, mert Alaszka földjében az aranynál is értékesebb kincs, az olaj lapul. Ennek értékét Alaszka járadék formájában visszakapja. Tizenhárommilliárd dollár. Nincsenek állami adók, de minden alaszkai férfi és nő, gyermek, évi ezer dollárt kap az alaszkai kormánytól. Michael Palin ma is lát aranyásókat, akik egy jobb nyáron akár hatezer dollárt is megkeresnek.(
Lejjebb a parton egy Stan Cook nevű úriember tengervizet pumpál egy nagynyomású öntözőcsőbe, és azzal vájja ki a fövenyt. Már három méter hosszú, kígyózó csatornát ásott a parton. Stan és a másik fél tucat aranyásó magányos őrültnek tűnnek, de mindannyian találkoznak este a sörözőben, és jó nagyokat lódítanak egymásnak. Visszafelé menet Michael Palin megáll a kihalt, roskadozó kalyibákkal, olajos hordókkal, ócska vödrökkel tarkított tájon egy sörre a Biztos Kikötő kocsmában, amelyet egy hölgy irányít, kétszínű, csoki-vanília hajjal. Dollárbankókat tapasztottak a plafonra, a mellékhelység ajtajain pedig ez áll: „Hölgyek” és „Állatok”.
Palin közzétett egy regényt is. Hemingway széke a címe. Tehát az elhíresült útleírásokat igazi író írta. A könyv élvezetesebb volt nekem. Az író figurája föléje nő a stábnak. Csak egy ecsetvonás a mellékszereplőkről:
Fraser azt mondta, hogy tegnap éjjel rajtakapta az egyik rókát, amint éppen egy üveg pezsgőt próbált kinyitni, amit a sziklák közt hagyott hűteni. Scott lazacból, lapos halból, rizsből és zöldségből álló lakomát főz.
Valahol messzebb Ken fűrészel és kopácsol, jóval sötétedés után is.
Basil szerint korábbi látogatókat aprít fel.
 
 
By Rajkó Félix
 
 
Mindehhez persze szakszerű segítséget kapunk
 
Mit egyenek a kisállataim? (Dr. Fodor Kinga)
 
 
 
 
 
 
 
Nézzünk egy példát:
 A kutya táplálkozási viselkedése
A kutyát alapvetően húsevő állatnak tekintjük annak ellenére, hogy háziasítása során táplálkozása sok tekintetben módosult, és ma már inkább a mindenevőkhöz áll közelebb. A háziasítást megelőző időkben falkában élt, amelyben minden egyes egyednek megvolt a csoporton belüli helyzete és szerepe. Annak ellenére, hogy a háziasítás során, az ember közbeavatkozásával újabb és újabb fajták születtek, születnek és fognak születni a kutya fajon belül, kedvencünk, viselkedését tekintve a mai napig egy kis „megszelídített” farkasnak tekintendő.
 A kutyának a húsevőkre jellemző tarajos zápfoga van, amely elsősorban a falat megragadására és szétmarcangolására alkalmas, a rágás szerepe elhanyagolható. Nagy méretű és tágulékony gyomrának köszönhetően egyszerre nagy mennyiségű táplálék elfogyasztására képes. A kutya hajlamos a habzsolásra és a felületes rágásra, ami nem neveletlenség vagy rossz szokás, ezért nem is tudjuk erről leszoktatni. Tudnunk kell, hogy a kutya nagyon könnyen, és viszonylag gyakran hány. Ez annak a jele, hogy hirtelen túl nagy mennyiségű táplálékot kebelezett be, vagy valamilyen számára emészthetetlen anyagtól (szőrök, csontdarabok) szeretne megszabadulni. A hányást megkönnyítendő, a kutya gyakran „legel”, azaz ösztönösen felkeresi és elfogyasztja azokat a növényeket, amelyek megkönnyítik a hányást. A takarmányfélék kutyák általi elfogadása szempontjából annak szaga az elsődleges számukra, ezt követi a takarmány hőmérséklete, minősége és végül az íze. A húsevő állatok — és a kutya — számára az állati eredetű, nagy fehérje- és zsírtartalmú táplálékok ízletesek. A közhiedelemmel ellentétben a kutya csak kevésbé érzékeli az édes ízt. Az édességkedvelő kutyák ízlése a nem megfelelő takarmányozásuk miatt vált a gazdájukhoz hasonlóvá. Amelyik eb kölyök- illetve növendék korában nem találkozik csokoládéval, cukorral és süteménnyel, később nem fogja azt elfogadni.
A kutyáknál leggyakrabban előforduló evési problémák:
Étvágytalanság, a takarmány visszautasítása (anorexia):
Kutyák étvágytalanságának több oka is lehet. Nem tekintendő kórosnak, ha csak időnként, és csak 1-2 napig tart, ha kan állat esetében a közelben tüzelő szuka található, ellés előtt és után pár napig, nem megfelelő minőségű táp etetésekor illetve nem kutya takarmányozására alkalmas „házi koszt” adása esetén. Ha több kutyát tartunk együtt előfordulhat, hogy a dominánsabb egyszerűen nem engedi enni a nála alárendeltebb társát, ilyenkor szükséges beavatkoznunk és az állatokat el kell különítenünk egymástól az étkezések idejére! Fontos tudnunk, hogy számos betegség tünete lehet az étvágytalanság, ezért ha ez társul levertséggel esetleg lázzal, haladéktalanul keressük fel az állatorvost!
A kutya túl keveset eszik:
amennyiben a kutyánk nem kórosan sovány, tekintete élénk, mozgékony és a fajtájára jellemző viselkedési formákat mutatja, nem kell aggódnunk. Minden kutya — az emberhez hasonlóan — egy önálló egyéniség. Az elfogyasztott takarmány mennyiségét bízzuk az étvágyára, ne mi akarjuk azt eldönteni!
A kutya túl sokat eszik (bulimia):
Egy felnőtt, egészséges, kifejlett ebnek naponta egy alkalommal kell ennie, éppen ezért nem helyes a takarmányt egész napra elérhetővé tenni a számára. Sok kutya ugyanis — az emberhez hasonlóan — szeret „nassolni” és unalomból enni, azonban az emésztőrendszerüket ez hosszú távon nagyon megterheli. Figyelnünk kell a kutya kondícióját: ha a megszokott minőségű és mennyiségű takarmány adása mellett súlya hirtelen megváltozik (hízik vagy fogyni kezd), azonnal vigyük el állatorvoshoz, mert ez jelenthet parazitás fertőzöttséget éppúgy, mint hormonzavart.
Kunyerálás:
A kunyeráló kutya egy családban nagyon kellemetlen tud lenni. Ez egy olyan rossz szokás, nevelési probléma, amelyről nagyon nehezen lehet leszoktatni az állatot. Éppen ezért a családi étkezések idejére a kutyát kiskorától kezdve a helyére kell szoktatni, vagy külön kell zárni!
„Perverz” étvágy, illetve hulladékok evése:
 A kutya számára emészthetetlen anyagok (papír, faágak, faltörmelék, sitt… stb.) felvétele mindenképpen kóros. Ha minden átmenet nélkül, egyik napról a másikra alakul ki, valószínűleg valamilyen emésztőszerv-rendszeri megbetegedés van a szervezetben kialakulóban, ezért elengedhetetlen az állatorvos felkeresése. Amennyiben azonban ez a viselkedés huzamosabb ideje fenn áll, vagy gyakran ismétlődik, a kutya táplálása nem kiegyensúlyozott, azaz valamilyen, számára szükséges tápanyagból nem kap eleget, ezért ösztönösen próbálja meg pótolni azt. Ebben az esetben változtatnunk kell a kutya takarmányán (pl. a házi koszt helyett egy számára megfelelő tápra való áttérés szükséges).
Bélsárevés:
A saját, vagy más kutyák (esetleg állatfajok) ürülékét fogyasztó ebek általában valamilyen emésztési-felszívódási zavarban, vagy tápanyaghiányban szenvednek. A nem megfelelően táplált kutyák között nagyon gyakran fordul elő. Megakadályozása csak akkor lehetséges, ha olyan takarmánnyal tápláljuk, amely számára az összes szükséges tápanyagot megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza (pl. kutyatáp). A szoptató szukák a kölykeik ürülékét mindig elfogyasztják, ez azonban normális dolog, és nem tartozik a „bélsárevés” kategóriájába! A kutyák bélsár evését a fertőzések és a megbetegedések elkerülése érdekében meg kell akadályoznunk!
A leggyakoribb téveszmék a kutyák takarmányozásával kapcsolatban:
·                     „A kutya nem ehet csontot” Tény, hogy az apróbb, szilánkosan törő csontok (csirke) könnyen felsérthetik az emésztőrendszer nyálkahártyáját, a kisebb, darabos csontok pedig (csirke-, pulykanyak) rágatlanul lenyelve bélelzáródást okozhatnak. Ezek adását ezért kerülni kell. Azonban a nagyobb csöves csontok megfőzve (pl. marha lábszárcsont) nemcsak, hogy nem ártanak, hanem a fogak tisztítása és az ásványielem tartalmuk miatt kifejezetten hasznosak, és rágcsálásuk kellemes elfoglaltságot jelent az unatkozó kutya számára.
·                     „A kutyatáp mellé húst is kell adni kiegészítésként” Hibás, és főleg a növendék, nagy testű kutyák esetében kifejezetten káros gyakorlat. A kutyatápokat úgy készítik el, hogy az adott korú illetve élettani állapotú kutya számára a csomagoláson feltüntetett mennyiség egyszeri etetése kielégíti a kutya összes aznapi táplálóanyag- és energiaszükségletét.
·                     „A száraztápokat csak áztatva szabad etetni” Ez nem igaz, a száraz tápok közvetlen etetésre alkalmasak, sőt azok rágásával a fogak tisztítása is megtörténik. Ha etetés előtt beáztatjuk, az emészthetősége valamelyest javul ugyan, azonban hamar megromlik. Egyes nagy testű munkakutyáknál, a gyomorcsavarodás megelőzése érdekében valóban javasolható a száraztáp áztatva történő etetése, azonban ha lehetőség van arra, hogy a kutya evés után pihenjen, erre sincs szükség. Fontos viszont, hogy száraztápon való tartáskor az állat ivóvízszükséglete megnő, ezért elegendő friss ivóvizet mindig biztosítanunk kell a számára!
·                     „Én vagyok a kutya gazdája, velem él együtt, ezért én tudom, hogy mit szeret a legjobban enni” Annak ellenére, hogy ma már a kutya sokszor a leghűségesebb társunk, azért ne felejtsük el, hogy nem ember. Az emésztőrendszerének felépítése és a táplálóanyag-szükséglete sok tekintetben más, mint az emberé. Akkor vagyunk jó gazdák, ha ezt figyelembe vesszük, és valóban csak a számára szükséges táplálékokkal látjuk el, különben megbetegítjük!
·                     „Engedelmes, szófogadó kutya evés közben vadállattá válik, és a gazdájára is rátámad”
A kutya ősi ösztöneiből adódóan még ma is falkaállat, azonban falkatársait ma a körülötte élő emberek jelentik. Mint minden falkában, a családban is kell lennie egy domináns falkavezérnek, aki dönt többek között az élelem és a pihenőhelyek elosztása fölött. Amennyiben a kutya nem fogad el senkit sem nála dominánsabbnak, úgy birtoklóvá válik, és nem tűri, hogy a tulajdonát (etetőtál, kedvenc fotelje stb.) megközelítsék. Ez egy nagy testű őrző védő fajta esetében (német juhász, rottweiler, alaszkai malamut, husky)  nagyon veszélyes, és kezeletlenül könnyen valamelyik családtag elleni agresszióban nyilvánul meg a későbbiek folyamán. Ha a probléma jelentkezik, a kutyát haladéktalanul kutyakiképző iskolába kell vinni, vagy egy olyan új tulajdonost kell keresni a számára, akit elfogad falkavezérének.
·                     „A kutyának változatosságra van szüksége az étkezésben is” Számunkra borzasztónak tűnne, ha napokon keresztül ugyanabban az időben, ugyanazt az ételt, ugyanabból a tányérból és ugyanakkora mennyiségben kellene elfogyasztanunk. Azonban ne felejtsük el, hogy az evés — az emberekkel ellentétben — a kutya számára nem kulináris élvezet, hanem szükséglet. Ameddig a kutya jó étvággyal elfogyasztja a számára felkínált megfelelő összetételű tápot, nem kell aggódnunk a „jóléte” miatt, és főleg egyéb táplálékok felkínálásával nem szabad elrontanunk, vagy válogatóssá tennünk!
 
A kedvenceink helyes táplálása sorozat harmadik kötete hasznos tanácsokkal, példamenükkel és receptekkel is szolgál az egészséges, és a beteg kis kedvenceink otthoni etetéséhez egyaránt. A könyvben a görény, degu, tengerimalac, csincsilla, nyúl, egér-, patkány- és hörcsögfélék, stb. és a ritkábban előforduló, cukormókus, sünfélék, majomfélék, ormányos- és mosómedve is említésre kerülnek. Az állatorvos szerző most is a lehető legalaposabban tekinti át a dietetika témakörét, így nem kerüli el a kisemlősök táplálásával kapcsolatban elterjedt téveszmék és hiedelmek felsorolását, magyarázatát, vagy cáfolatát sem.
 
Kerekes Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyveshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr442925181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása